Την παραμονή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Λονδίνο προκρίνει άρθρο των New York Times!

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Υπέρ της παραμονής των Γλυπτών του Παρθενών στο Λονδίνο τάσσεται άρθρο των New York Times, όπου τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για έργα τέχνης με διαχρονική αξία και κληρονομιά του παγκόσμιου πολιτισμού.


Το άρθρο, που υπογράφεται από τον συντάκτη της εφημερίδας Μάικλ Κίμελμαν, έχει σαν αφορμή το διατυπωμένο από χρόνια ελληνικό αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών αλλά και παρόμοια αιτήματα από την Αίγυπτο, το Ιράκ και την Ιταλία για αρχαιότητες που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο.


Ο συντάκτης αναφέρεται αρχικά στο Νέο Μουσείο της Ακροπόλεως (βρίσκει πάντως το κτίρίο «άσχημο εξωτερικά αλλά φωτεινό στο εσωτερικό») και φαίνεται να συμφωνεί με τη «πειστική», όπως λέει, ελληνική θέση ότι το νέο, σύγχρονο Μουσείο είναι ένα καταλυτικό επιχείρημα υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών.

Χαρακτηρίζει ωστόσο τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς «εθνικιστικά και συμβολικά», αν και λέει ότι είναι αρχαιολογικά και νομικά βάσιμα, και εντέλει όχι τόσο ισχυρά όσο τα βρετανικά. Όπως υποστηρίζει, τα Γλυπτά είναι έργα τέχνης που έχουν αποκτήσει ευρύτερη αξία και ότι «λειτουργούν» σαν έργα τέχνης ακόμα και μακριά από το χώρο όπου βρίσκονταν: η τέχνη δημιουργήθηκε σε συγκεκριμένο σημείο και χρόνο αλλά «τελικά ανήκει σε όλους και σε κανέναν».

«Όλοι είμαστε φύλακες του παγκόσμιου πολιτισμού», καταλήγει για να σημειώσει ότι τα Γλυπτά δεν ανήκουν ούτε στους Έλληνες ούτε στους Βρετανούς.

www.in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου..