«Οχτώ ημέρες έχει το Ισραήλ για πλήγμα στο Ιράν», λέει πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ

Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζον Μπόλτον εκτιμά ότι το Ισραήλ έχει «οκτώ ημέρες» για να εξαπολύσει στρατιωτικό πλήγμα εναντίον του πυρηνικού σταθμού του Μπουσέρ (νότιο Ιράν) και να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει ένα πυρηνικό σταθμό σε κατάσταση λειτουργίας. Η έναρξη της λειτουργίας του σταθμού, ο οποίος κατασκευαζόταν εδώ και 15 χρόνια με τη βοήθεια της Ρωσίας, προβλέπεται για τις 21 Αυγούστου. Την ημερομηνία αυτή η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην τεχνική έναρξη της λειτουργίας του πρώτου ιρανικού πυρηνικού σταθμού με τη φόρτωση του καυσίμου στον αντιδραστήρα.


Θα είναι τότε πολύ αργά, προειδοποίησε χθες Δευτέρα ο Τζον Μπόλτον, για να εξαπολύσει το Ισραήλ στρατιωτική επίθεση εναντίον της εγκατάστασης, καθώς μια επίθεση θα προκαλούσε ακτινοβολίες που θα έπλητταν τον άμαχο πληθυσμό. «Από τη στιγμή που το ουράνιο, από τη στιγμή που το καύσιμο βρίσκεται πολύ κοντά στον αντιδραστήρα, και αναμφίβολα όταν βρίσκεται μέσα στον αντιδραστήρα, ένα πλήγμα σημαίνει έκλυση ακτινοβολιών», δήλωσε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business Network. «Έτσι, αν το Ισραήλ πρέπει να επιχειρήσει κάτι κατά του Μπουσέρ, πρέπει να το κάνει μέσα στις οκτώ επόμενες ημέρες», πρόσθεσε, αν και φάνηκε επιφυλακτικός σχετικά με το ενδεχόμενο αυτό.

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι πιθανή μια τέτοια ισραηλινή επίθεση, ο Τζον Μπόλτον απάντησε: «Δεν το πιστεύω, πιστεύω ότι έχασαν την ευκαιρία». Αν δεν υπάρξει ισραηλινό πλήγμα, «το Ιράν θα διαθέτει κάτι που δεν διαθέτει κανένας άλλος εχθρός του Ισραήλ ή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, δηλαδή έναν πυρηνικό αντιδραστήρα σε κατάσταση λειτουργίας». Ο πρώην πρεσβευτής, ο οποίος είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, επέκρινε το ρόλο της Ρωσίας στην κατασκευή αυτού του σταθμού. «Η Μόσχα έχει πάντα στο νου πώς θα μπορέσει να βάλει το δάχτυλο στο μάτι της Αμερικής», δήλωσε.

Το Ιράν ανακοίνωσε χθες την κατασκευή το 2011 μιας νέας εγκατάστασης εμπλουτισμού ουρανίου και θέσπισε νόμο που υποχρεώνει την κυβέρνηση να συνεχίσει τον εμπλουτισμό του ουρανίου και να περιορίσει τη συνεργασία της με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου..