Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών στη Λιβύη, όπου οι πολίτες, ακολουθώντας το παράδειγμα των Αιγυπτίων, ξεχύθηκαν στους δρόμους, διαδηλώνοντας εναντίον του ηγέτη της χώρας, Μουαμάρ Καντάφι. Τριάντα έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνο το βράδυ της Παρασκευής (18/02) στη Βεγγάζη, ανεβάζοντας τον μέχρι στιγμής απολογισμό των νεκρών στους ογδόντα πέντε.
Οι διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους, παρά τις απειλές για εναντίον τους αντίποινα, ενώ ο επί 42 χρόνια ηγέτης, Καντάφι, δηλώνει αποφασισμένος να πατάξει την εξέγερση.Το αεροδρόμιο της Βεγγάζης έχει κλείσει, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών, όταν αυτοί προσέγγισαν την προεδρική κατοικία, στην οποία διαμένει ο Καντάφι όταν επισκέπτεται την πόλη.
Σύμφωνα με μαρτυρίες διαδηλωτών, που επικαλείται το BBC, σε ορισμένες περιοχές στρατιώτες εγκατέλειψαν τις τάξεις του στρατού και ενώθηκαν με τους διαδηλωτές.
Ακόμη, σύμφωνα με αναφορές μαρτύρων και του παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο νοσοκομείο της πόλης μεταφέρθηκαν τα πτώματα 35 ατόμων που είχαν χτυπηθεί αδιακρίτως από σφαίρες.
“Απευθύναμε έκκληση σε όλους τους γιατρούς της Βεγγάζης να προσέλθουν για βοήθεια και σε όλους τους πολίτες, να έρθουν να δώσουν αίμα, γιατί δεν έχουμε δει ποτέ κάτι τέτοιο. Είναι σαν να έχουμε πόλεμο”, δήλωσε ανώτερος νοσοκομειακός αξιωματούχος.
Η κατάσταση όμως παραμένει έκρυθμη και σε τέσσερις ακόμη πόλεις της ανατολικής Λιβύης, ενώ σε ορισμένες περιοχές υπάρχουν αναφορές ότι ο στρατός έχει πάρει το μέρος των διαδηλωτών.
Παρόλα αυτά, στην Τρίπολη δεν επικρατεί αναστάτωση, καθώς εκεί, οι περισσότερες διαδηλώσεις γίνονται από υποστηρικτές του Καντάφι.
“Περιορισμένο ανασχηματισμό” εξετάζουν στην Αίγυπτο
Ένας “περιορισμένος ανασχηματισμός” της αιγυπτιακής μεταβατικής κυβέρνησης πρόκειται να γίνει σύντομα, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο (19/02) ένας στρατιωτικός αξιωματούχος στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων, ΜΕΝΑ.
Όπως ανέφερε συγκεκριμένα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει μια περιορισμένη αλλαγή τριών ή τεσσάρων υπουργών στη σύνθεση της μεταβατικής κυβέρνησης με επικεφαλής τον Αχμαντ Σαφίκ.
Οι αγωνιστές της δημοκρατίας, που πραγματοποίησαν τη λαϊκή εξέγερση που οδήγησε στην πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ζητούν η σημερινή κυβέρνηση, που αποτελείται από πολλά πρόσωπα του παλαιού καθεστώτος, να αντικατασταθεί από ένα υπουργικό συμβούλιο τεχνοκρατών.
Ο Μουμπάρακ διόρισε τον Αχμαντ Σαφίκ, επικεφαλής μιας νέας κυβέρνησης για να προσπαθήσει, μάταια, να ηρεμήσει τους διαδηλωτές, πριν παραιτηθεί στις 11 Φεβρουαρίου και παραδώσει την εξουσία στο στρατό.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψε την άποψή σου..