Η προειδοποίηση του αντιπροέδρου Σουλεϊμάν για πραξικόπημα δεν εκτόνωσε τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις
ΚΑΪΡΟ Με νέες διαδηλώσεις αλλά και «μπαράζ» απροειδοποίητων απεργιών απάντησαν οι εξεγερμένοι Αιγύπτιοι στη «δαμόκλειο σπάθη» του στρατιωτικού πραξικοπήματος, που επέσεισε εναντίον τους ο αντιπρόεδρος της αιγυπτιακής κυβέρνησης Ομάρ Σουλεϊμάν στην περίπτωση που η αντιπολίτευση (και ειδικά η Μουσουλμανική Αδελφότητα) επιλέξει να εγκαταλείψει, όπως απειλεί, τις συνομιλίες για τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος. Στο Κάιρο η κατάσταση ήταν σχετικά ήρεμη, αλλά σε νέα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν στην επαρχία της Νέας Κοιλάδας, 500 χλμ. νοτίως του Καΐρου, τρεις τουλάχιστον διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Πρόκειται για μια απομονωμένη, αραιοκατοικημένη περιοχή μέσα στην έρημο- όπου ωστόσο διαδήλωσαν χθες περισσότεροι από 3.000 πολίτες, απαιτώντας την άμεση παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ.
Εκτός από την πλατεία Ταχρίρ, που παρέμεινε «κατειλημμένη» από δεκάδες χιλιάδες κόσμο για 16η συνεχόμενη ημέρα, χθες ήταν η σειρά του κτιρίου του κοινοβουλίου, αρκετά τετράγωνα μακριά, να «μπλοκαριστεί» από τους ακτιβιστές, πολλοί από τους οποίους έστησαν μάλιστα πρόχειρα καταλύματα και δηλώνουν πως θα συνεχίσουν την «πολιορκία» έως ότου φύγει ο κ. Μουμπάρακ. Το εντυπωσιακό κτίριο της Εθνοσυνέλευσης με τον χρυσαφένιο διάκοσμο φρουρείται πάντως από στρατιώτες, και η διαδήλωση κύλησε χωρίς επεισόδια.
Ιδιαίτερα ανησυχητική για το «γαντζωμένο» με νύχια και με δόντια στην εξουσία καθεστώς ήταν πάντως η αιφνιδιαστική απεργία που πραγματοποίησαν χθες 6.000 εργαζόμενοι στο Κανάλι του Σουέζ, αλλά και πολλές ακόμη μικρότερες στάσεις εργασίας και «απεργίες-αστραπή» σε διάφορες περιοχές της χώρας. Αν και η διέλευση των εμπορικών πλοίων δεν επηρεάστηκε, η απεργία στο Σουέζ θορύβησε όσους πίστεψαν τα τελευταία 24ωρα ότι το αντι-Μουμπάρακ κίνημα εξέπνευσε και η χώρα «επιστρέφει στην ομαλότητα», τουλάχιστον όσον άφορα την οικονομική (και τουριστική) δραστηριότητα. Ηταν μια «απάντηση» στην προειδοποίηση του «αντ΄ αυτού» κ. Σουλεϊμάν πως αν ο διάλογος με τους διαδηλωτές αποτύχει, η εναλλακτική θα είναι ένα βίαιο στρατιωτικό πραξικόπημα, αλλά και στον αφορισμό του πως «η Αίγυπτος δεν είναι έτοιμη για τη δημοκρατία». Ανάλογες δηλώσεις περί «αναγκαίας παρέμβασης του στρατού» εάν «τυχοδιώκτες» αποπειραθούν να καταλάβουν την εξουσία, πραγματοποίησε άλλωστε χθες και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αχμέντ Αμπντούλ Γκεΐτ.
Ο Αμπντούλ Ραχμάν Σαμίρ, εκπρόσωπος των νεολαίων που αποτελούν τον «σκληρό πυρήνα» των διαδηλωτών της Ταχρίρ, έκανε λόγο για «καταστροφικά σενάρια» από πλευράς του αντιπροέδρου: « Απειλεί πως θα επιβάλει στρατιωτικό νόμο, που σημαίνει πως όποιος είναι στην πλατεία θα συνθλιβεί. Τι θα κάνει όμως με τα 70 εκατομμύρια Αιγύπτιους που θα μας ακολουθήσουν στη συνέχεια;».
Εξίσου επικριτική για τις δηλώσεις του (εκλεκτού της, σύμφωνα με τις τελευταίες διαρροές των WikiLeaks) κ. Σουλεϊμάν ήταν όμως και η Ουάσιγκτον, με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου να τις χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα αντιπαραγωγικές»- εν όψει προφανώς και της νέας μεγάλης διαδήλωσης που ετοιμάζει η αντιπολίτευση για αύριο, μετά την καθιερωμένη μεσημεριανή προσευχή της Παρασκευής. Ολα δείχνουν πως αυτή τη φορά οι διαδηλωτές δεν θα περιοριστούν στην πλατεία Ταχρίρ, αλλά θα αναπτυχθούν τόσο στην είσοδο του κοινοβουλίου όσο και στο «οχυρωμένο» από τον στρατό ραδιοτηλεοπτικό μέγαρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, περίπου ένα χιλιόμετρο μακρύτερα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψε την άποψή σου..