Παρέλυσαν τα ελληνικά αεροδρόμια

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Ταλαιπωρία χιλιάδων επιβατών στα αεροδρόμια από την απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Αρκετές καθυστερήσεις σημειώθηκαν και σήμερα. Καθυστερήσεις που φτάνουν και τις 7 ώρες σήμερα στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, έως τις 9 το πρωί είχαν σημειωθεί καθυστερήσεις σε 42 πτήσεις οι οποίες έφταναν κατά μέσο όρο τα 30 λεπτά.

Για παράδειγμα η πτήση που ήταν να αναχωρήσει στις 10.25 για το Τελ Αβίβ θα αναχωρήσει τελικά στις 12.10.

Η πτήση που ήταν να αναχωρήσει στις 10.30 για το Μοντρεάλ θα αναχωρήσει τελικά στις 17.30!

Η πτήση που ήταν να αναχωρήσει στις 10.35 για Λάρνακα θα φύγει τελικά στις 11.30.
Και η χθεσινή κατάσταση ήταν χαοτική. Πολύωρες καθυστερήσεις σε περισσότερες από 100 πτήσεις έγιναν από χθες νωρίς το πρωί στο "Ελ. Βενιζέλος" ενω τουλάχιστον τρεις πτήσεις ακυρώθηκαν.
Σύμφωνα με το γραφείο τύπου του αεροδρομίου, μέχρι αυτήν την ώρα, από τις 180 αναχωρήσεις, οι 125 παρουσίασαν καθυστέρηση.

Στην πτήση για Μαδρίτη, η καθυστέρηση έφτασε τις 4 ώρες. Η πτήση ήταν προγραμματισμένη να αναχωρήσει από το Ελ. Βενιζέλος στις 15.45 και τελικά αναχώρησε στις 19.40, κάτι που, σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία, οφείλεται στην "λευκή" απεργία των ελεγκτών. Η πτήση για Λάρνακα που ήταν προγραμματισμένη να αναχωρήσει στις 12.50 τελικά έφυγε στις 16.50. 

Οι ελεγκτές μπορεί να ανέστειλαν την 24 απεργία που είχαν εξαγγείλει για την Κυριακή που κρίθηκε παράνομη, ωστόσο η απόφασή τους να μην εξυπηρετούν περισσότερα αεροσκάφη από εκείνα που προβλέπουν οι διεθνείς κανονισμοί, επιφέρει βαρύ πλήγμα στον τουρισμό που έτσι κι αλλιώς δεν ζει τις πιο ένδοξες μέρες του.

Σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς το αεροδρόμιο ελευθέριος Βενιζέλος μπορεί να εξυπηρετεί 44 πτήσεις την ώρα. Οι ελεγκτές όμως αποφάσισαν να τηρήσουν αυστηρά τους διεθνείς κανονισμούς και να μην επιτρέψουν περισσότερες πτήσεις, κάτι που γίνεται σε περιόδους αυξημένης επιβατικής κίνησης.
Καθυστερήσεις στις πτήσεις μέχρι και μιάμιση ώρα παρατηρήθηκαν  και στο αεροδρόμιο "Μακεδονία". Καθυστερήσεις παρατηρούνται επίσης και στα αεροδρόμια της Ρόδου, της Κω, της Κρήτης και της Κέρκυρας. 

Η απόφαση των ελεγκτών που αντιδρούν στα σχέδια αναδιοργάνωσης της ΥΠΑ που προωθεί το υπουργείο Μεταφορών προβληματίζει τους εκπροσώπους του κλάδου του τουρισμού, που διανύουν μία ακόμα δύσκολη χρονιά με μειωμένα έσοδα.

 Πάντως, ο  Πρόεδρος της Ένωσης των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, Άγγελος Σωτηρόπουλος, μιλώντας στην Νέα Ελληνική Τηλεόραση επανέλαβε την απόφαση της Ένωσης να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις, αν δεν βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα με το Υπουργείο Μεταφορών.

Το διοικητικό συμβούλιο της ένωσης των ελεγκτών θα συνεδριάσει εκ νέου σύντομα προκειμένου να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Γιώργος Τελώνης επεσήμανε ότι πλήγμα αποτελεί ακόμα και η ανακοίνωση της απεργίας, υπογραμμίζοντας ότι η κάθε καθυστέρηση δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα σε μία ήδη βεβαρημένη περίοδο.

Είπε ακόμα, ότι τους προκαλεί ερωτηματικά η απόφαση των ελεγκτών και ενδέχεται να διερευνήσουν νομικά την υπόθεση. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική και δε θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο», τόνισε ο κ. Τελώνης.

www.sigmalive.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου..