Στο φως απόρρητα αρχεία για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Έντονες αντιδράσεις από την αμερικανική και την πακιστανική κυβέρνηση προκάλεσε η διαρροή περισσοτέρων από 90.000 απόρρητων στρατιωτικών αρχείων, όπου γίνεται λεπτομερής αναφορά στον πόλεμο του Αφγανιστάν, και η δημοσιοποίησή τους στην ιστοσελίδα Wikileaks. 

Τα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση πολλών μεγάλων εφημερίδων, φέρεται να αποκαλύπτουν λεπτομέρειες, οι οποίες θα έπρεπε να παραμείνουν μυστικές για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.
Η διαρροή αυτή, όπως μεταδίδει το BBC, αποτελεί τη μεγαλύτερη στην ιστορία του αμερικανικού στρατού. Τα απόρρητα αρχεία, σύμφωνα με αναφορές των εφημερίδων Guardian, New York Times και της γερμανικής Der Spiegel, αποκαλύπτουν την ανησυχία του ΝΑΤΟ ότι Πακιστάν και Ιράν βοηθούν τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Αποκαλύπτεται ακόμη πως οι Ταλιμπάν διαθέτουν οπλικά συστήματα που μπορούν να καταρρίψουν αεροσκάφη, ενώ αναφέρονται σε ανθρώπινες απώλειες από ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς, οι οποίες δεν έχουν αναφερθεί ποτέ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν σθεναρά τη δημοσίευση εμπιστευτικών πληροφοριών από άτομα και οργανισμούς που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή Αμερικανών και συμμάχων μας και να απειλήσουν την εθνική μας ασφάλεια», σημείωσε ο στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς, σύμβουλος επί θεμάτων Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

«Ανεύθυνη» χαρακτήρισε τη δημοσιοποίηση των εγγράφων ο Πακιστανός πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Χουσείν Χακάνι, κάνοντας λόγο για ανακριβή στοιχεία που δεν αντανακλούν την πραγματικότητα και διαβεβαιώνοντας πως η χώρα του είναι προσηλωμένη στον αγώνα κατά των ισλαμιστικών ανταρτών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν είναι στρατηγικοί εταίροι και πολεμούν από κοινού, στρατιωτικά και πολιτικά την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν συμμάχους τους», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

www.cosmo.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου..