Ο Σούρλας καρφώνει τον Θεοχάρη για αμαρτωλές offshore

Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2015

Σε μία σοβαρή καταγγελία σε βάρος του βουλευτή του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη προχώρησε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας Γιώργος Σούρλας, υποστηρίζοντας ότι ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, με εγκύκλιο που εξέδωσε δέκα μήνες πριν παραιτηθεί, δρομολόγησε τη μη είσπραξη φόρων και προστίμων που αφορούσαν αμαρτωλές τριγωνικές συναλλαγές με off shore εταιρείες.

Με ανακοίνωσή του, ο κ. Σούρλας θέτει ερωτήματα σχετικά με τις δηλώσεις του πρώην γενικού γραμματέα , ότι κατά την άσκηση των καθηκόντων του για την είσπραξη των φόρων "δεχόταν απειλές" και ότι "αντιστάθηκε μέχρι ενός σημείου, αλλά μετά έπρεπε να φύγει".
"Μήπως εννοεί ότι μετά από τέτοιες πιέσεις εξέδωσε στις 21.8.2013, δέκα περίπου μήνες πριν την παραίτησή του, την ΠΟΛ 1198 εγκύκλιό του με την οποία προσπαθούσε, μεταξύ άλλων, να ερμηνεύσει κατά τέτοιο τρόπο το νόμο ώστε να μην εισπραχθούν φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για τις χρήσεις 2010 και 2011, που είχαν επιβληθεί σε εταιρείες που δραστηριοποιούνταν με τριγωνικές συναλλαγές μέσω off shore εταιρειών;" διερωτάται ο κ. Σούρλας και συνεχίζει:
"Δεν γνώριζε άραγε ότι μια εγκύκλιος, όπως η δική του, δεν παράγει δίκαιο και, ασφαλώς, δεν θα μπορούσε να τροποποιήσει τις ισχύουσες τότε διατάξεις νόμου; Άλλωστε, ακριβώς γι’ αυτό το λόγο η συγκεκριμένη εγκύκλιός του δεν έγινε δεκτή από τις ελεγκτικές και εισπρακτικές υπηρεσίες".
Ο κ. Σούρλας τονίζει πως η εγκύκλιoς αυτή αποτέλεσε την αφετηρία για την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων, μέσα από αλλεπάλληλες προσπάθειες με τροπολογίες.
"Δυστυχώς, παρά τις επισημάνσεις της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας ότι όχι μόνον δεν έπρεπε να ψηφιστούν αυτές οι ρυθμίσεις, αλλά αντιθέτως έπρεπε να επανέλθουν οι σχετικές διατάξεις του ν. 3842/2010 για να τεθεί τέρμα στο αμαρτωλό καθεστώς των τριγωνικών συναλλαγών, «διαγράφηκαν» τελικά φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ συνεχίζεται και το αμαρτωλό αυτό καθεστώς των τριγωνικών συναλλαγών με off shore εταιρείες" καταλήγει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου..