Αύξηση του ΦΠΑ από σήμερα

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Ιδιαίτερα καυτός, όχι μόνο από πλευράς θερμοκρασίας, αλλά και αυξήσεων αναμένεται να είναι ο Ιούλιος και οι πολίτες θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς η έλευση του μήνα σηματοδοτεί νέα αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, τη δεύτερη αύξηση για φέτος, σε διάστημα μικρότερο των τεσσάρων μηνών. Σύμφωνα πάντως με τους τελευταίους υπολογισμούς της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) η νέα αύξηση του ΦΠΑ θα σημάνει αυτόματα μια επιβάρυνση της τάξης των 60 ευρώ μηνιαίως για κάθε νοικοκυριό.


Αναλυτικά η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ έχει ως εξής:
Ο κανονικός συντελεστής που επιβάλλεται στα περισσότερα αγαθά (ένδυση, υπόδηση, αυτοκίνητα, καύσιμα, οινοπνευματώδη ποτά, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα, ακίνητα κλπ. καθώς και στην παροχή υπηρεσιών) αυξάνεται από 21% σε 23%.

Ο μειωμένος συντελεστής 10% που εφαρμόζεται στα τρόφιμα (γαλακτοκομικά, ζυμαρικά, ψωμί, φρούτα, λαχανικά, κρέατα, ψάρια κλπ.), αναψυκτικά και φάρμακα καθώς και στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και νερού και στην παροχή υπηρεσιών μεταφορών, αυξάνεται σε 11%.

Από χθες τα μεσάνυχτα αυξήθηκαν κατά 1,65% οι τιμές των καυσίμων. Η βενζίνη θα πωλείται κατά 2,5-3 λεπτά ακριβότερα το λίτρο, ενώ η αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης θα κυμανθεί γύρω στα 2-2,5 λεπτά.

Επίσης, ακριβαίνουν και τα κόμιστρα των ταξί κατά 11% καθώς όσοι εκμεταλλεύονται ταξί υποχρεούνται πλέον να εκδίδουν αποδείξεις και να τηρούν βιβλία και στοιχεία.

Στην Αττική Οδό τα διόδια αυξάνονται για πρώτη φορά από το 2006, από 10 λεπτά (μοτοσικλέτες και Ι.Χ. αυτοκίνητα) έως 40 λεπτά (μεγάλα φορτηγά).

Εν τω μεταξύ παράγοντες της αγοράς εκφράζουν έντονους φόβους για άλμα του πληθωρισμού έως και σε επίπεδα άνω του 6%, καθώς η εφαρμογή των νέων συντελεστών ΦΠΑ υπολογίζεται ότι θα πυροδοτήσει κύμα αυξήσεων μεταξύ 1%-1,7% σε πολυάριθμα αγαθά και υπηρεσίες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου..